Hemmascenen

Fån ruckel till teater – se förvandlingen här 🙂

Huset

Från missionshus till Teater. Läs mer här.

Cirkusvagnen

Cirkusvagn med egen scen.. Läs mer här.

Tältet

Medeltida cirkustält på 70kvm. Läs mer här.

Vår historia

En början
” Hanna det är ett hus tillsalu i Rimbo som du måste titta på!”
Det är Ivan som ringer, han står utanför mäklarens skyltfönster och tittar på bilden av ett missionshus. Hanna och Ivan skall just fått sitt andra barn och har bestämt sig för att det inte skall bli några fler renoveringar, det räcker nu efter en lägenhet och en gammal cirkusvagn. Inte spädbarn och renovering igen!
Men ett missionshus med en stor sal – det måste dom ju i alla fall titta på…
Det är vinter och dom svänger in på den lilla grusvägen vid den gula skylten LIESTA 2. Snö, mörk planterad granskog och ett och annat hus, och så står det där, högt och töstan lite hotfullt – missionshuset.
Det är ganska många på visningen, folk tittar på murkna fönster, flagnad färg och en mystisk fläck i taket som någon försökt dölja med ett tyg. Det är så kallt inne att alla behåller ytterkläderna på. Men stämningen i huset är ljus och Hanna och Ivan vet direkt.
Det här är vårt hus!
Nu går allt väldigt fort, lägenheten i Solna värderas och läggs ut till försäljning och budgivningen tar fart. Det är två familjer som kämpar om missionshuset, men till slut är det klart. Hanna och Ivan har vunnit budgivningen. Enda problemet – dom måste ut ur sin lägenhet innan de får tillgång till huset. Så hela hemmet magasineras i ett förråd och familjen nu med tillökning av en liten son flyttar in i Hannas pappas sommarstuga.
Så äntligen en tidig höstdag är alla papper påskrivna, en faslig massa pengar har bytt ägare och Hanna och Ivan kan kliva in i sitt eget hus. Släktingar, vänner och arbetskamrater alla hjälper till vid flytten och renoveringen tar fart. För visst finn det saker att göra! Huset saknar toalett och dusch, väggar skall byggas, dörrar sättas in och sommaren är på väg mot sitt slut…
Det blir en kall vinter, elelementen som tidigare värmt upp huset är borttagna och den lilla familjen kurar ihop sig i ett rum vid braskaminen. Men arbetet går stadigt framåt, bergvärme och ett helt nytt vattenburet värmesystem installeras. Nu skall bara övervåningen ordnas till, det behövs en utbyggnad, en takkupa för att få en rimlig takhöjd i sonens rum. Men när ritning skall göras och taket inspekteras fälls följande kommentar ”jag vet inte vad som håller taket uppe, det kan vara tapeterna…” Bland annat visar sig den mystiska fläcken i taket vara en omfattande vattenskada.
Halva huset behöver ett helt nytt tak med takstolar och allt, i samband med detta byggs också två nya badrum. Sen är det äntligen dags för avloppet, och efter lång väntan kan familjen äntligen slänga ut dasstunnan och spola på sin egen toalett.
Nu kan också arbetet med scenen äntligen börja!

En scen
En teater i vardagsrummet, med ridå, loge, ljud och ljus vem vill inte ha det? För Ivan och Hanna var det en dröm som gick i uppfyllelse. Målet var att skapa ett teaterrum som både var funktionellt och förmedlade den känsla av magi och spänning som hör teatern till. Ivan grävde ned sig i bilder av teatrar från hela världen och till slut gjordes en ritning av en teaterscen med pelare, draperier och de traditionella maskerna i guld.
Och så 2016 kunde dörrarna slås upp för invigning av Teater MO.
Vad väntar då en besökare som tagit sig fram till teatern via den ringlande grusvägen?
Besökaren ser framför sig ett stort rött hus med en liten tämligen förfallen veranda. På ena sidan ser besökaren en flagande enkeldörr som är låst, på andra sidan två dubbeldörrar, varav den ena är inbjudande öppen. Över dörren står det målat med gul färg TEATER MO. Besökaren stiger in genom den öppna dörren och befinner sig nu i en minimal hall. Väggarna är täckta av affischer från föreställningar och konserter och är det inte lukten av kaffe, bullar och popcorn letar sig ut genom de inre dubbeldörrarna?
Nu öppnas de inre dörrarna och besökaren stiger in i ett rum som vilar i ett behagligt halvdunkel. Det tar ett tag för ögonen att vänja sig, taket sträcker sig upp till en höjd av sex meter och två ljuskronor sprider ett mjukt ljus över salen. Är det vinter sprakar en eld i kaminen till vänster, rakt fram finns en disk med fika och biljettförsäljning och till höger tronar scenen.
Tunga sammetsdraperier döljer ännu själva scenbilden och det är förväntan i luften.
Det är som att stiga in i en annan värld, från den lantliga idyllen där ute till teatern och berättelsens rum där inne.
Välkomna till Teater MO – föreställningen kan börja!

Vår Vision

Ett levande kulturcenter i hjärtat av Roslagen!

På Teater MO
skall ni kunna avnjuta teater, musik, film och konst i en intim miljö.
Stora upplevelser i intimt format!

Året runt  
Under sommaren bjuder vi på teater och musik mm. av yppersta klass. Detta sker på någon eller alla av våra tre scener;
Stora scenen, belägen i missionshuset hoppets stora sal på Liestavägen 128.
Cirkusscenen, en utomhusscen med tillhörande cirkusvagn på Liestavägen 128.
Tältet, ett 70kvm stort tält som slås upp där det behövs.

Under vinterhalvåret sker all verksamhet på stora scenen.

För att allt detta skall bli verkligt krävs fortfarande en hel del jobb.

Foajé Teatern behöver en ordentlig plats där vi kan ta emot vår publik vid regn och kallt väder.

Förråd rekvisita och kläder måste få en ordentlig plats.

Isolering taket till stora scenen, för att kunna införskaffa ett piano/flygel för kammarmusik krävs ett rum där temperaturen är jämnare.

Loge En utbyggd loge för våra artister.

Kök ett nytt kök, så vi kan erbjuda inte bara andlig spis utan även en kulinarisk upplevelse.